Josip Smetiško - državni prvak na području robotike

Članak o finalu mladih tehničara objavljen je na portalu Hrvatske zajednice tehničke kulture, 1. travnja 2016. godine.

Od 256 učenika, proglašeno dvanaest veličanstvenih mladih tehničara Hrvatske

  • Josip Smetiško

U uzbudljivom finalu u Primoštenu su proglašeni najbolji mladi tehničari Republike Hrvatske u 2016. godini. Državna razina natjecanja održana je od 30. ožujka do 1. travnja 2016. u Hotelu "Zora", a domaćin natjecanja bila je OŠ Primošten. Natjecanje su organizirali Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Agencija za odgoj i obrazovanje i Hrvatska zajednica tehničke kulture.

Jedan od dvanaestorice veličanstvenih mladih tehničara Hrvatske je i naš kadet, višestruki prvak Zagreba i član prve seniorske ekipe, Josip SMETIŠKO, učenik 6. razreda, OŠ Gustava Krkleca. Josip je nagradu osvojio na području robotike. Čestitamo Josipe, sretni smo zbog ovog uspjeha!

Cilj natjecanja je rano otkrivanje talentiranih učenika i kontinuirani rad na njihovoj afirmaciji. Ove godine na natjecanju je sudjelovalo 7.683 učenika u školskim/klupskim i županijskim prednatjecanjima, dok se u finalu, u Primoštenu, natjecalo 256 najboljih učenika od 5. do 8. razreda osnovnih škola. Učenici su izrađivali različite tehničke tvorevine: automatski uspornik (ležeći policajac), drveni most, škrinju i hranilicu za ptice (sjenicu), model električnog uređaja koji prikazuje dio rasvjetnog i signalizacijskog sustava automobila, elektronički sklop koji proizvodi hipnotizirajuće bljeskove, robotsko vozilo koje u slučaju požara prevozi zadani predmet na sigurno područje, hvataljku s metalnom drškom, koordinatni stol. Konstruirali su i programirali robota koji spašava "žrtvu", te su se orijentirali u otvorenom prostoru uz pomoć zemljovida, kompasa i PMR radio stanice. Mladi fotografi istraživali su i vizualno se izražavali na temu Svjedoci prošlih vremena.

Hrvatska zajednica tehničke kulture nagrađuje 12 prvoplasiranih mladih tehničara besplatnim sudjelovanjem u Ljetnoj školi tehničkih aktivnosti u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici.